Warszawa dba o jakość żywienia dzieci
W roku szkolnym 2014/2015 zaplanowane są znacznie szersze działania w ramach kampanii, które mają za zadanie wspomóc dyrektorów we wdrażaniu zaleceń dotyczących organizacji żywienia, zintensyfikować edukację żywieniową, kulinarną i konsumencką dzieci i ich rodziców (m.in. w planach jest poradnik dla rodziców o prawidłowym żywieniu dzieci).
Działania kampanii prowadzone od 2006 r. kierowane są zarówno do dzieci i młodzieży, osób opracowujących i przygotowujących posiłki w szkole jak i rodziców. Szósty rocznik warszawskich ośmiolatków otrzyma książeczkę „Wiem, co jem, zasady prawidłowego żywienia dla dzieci”. Publikacja stanowi doskonałą pomoc w realizacji przez nauczycieli zagadnień związanych z edukacją zdrowotną najmłodszych, może stanowić bazę do rozmów na temat prawidłowego odżywiania lub być podsumowaniem cyklu zajęć.
Od 2010 r. zrealizowaliśmy ok. 400 warsztatów gotowania dla dzieci i młodzieży polegających na nauce samodzielnego przygotowania prostych posiłków. Wzięło w nich udział około 8100 uczniów z warszawskich szkół podstawowych i gimnazjów.
Do szkolnych i przedszkolnych kuchni trafiła publikacja „Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach”. Jednocześnie był realizowany cykl szkoleń dla intendentów „Stołówka na miarę XXI wieku”). W ramach kampanii opracowano także zalecenia dotyczące asortymentu sklepiku szkolnego oraz trzykrotnie przeprowadzono badania dotyczące organizacji żywienia w warszawskich szkołach podstawowych i gimnazjalnych.