Sukces olsztyńskiego gastronomika

Autor: UM Olsztyn 2016-04-30 08:35:31
Rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań rolnictwem, również tym ekologicznym, oraz promowanie życia i pracy na wsi - to główne cele Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, której jubileuszowa, XV już edycja odbyła się na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Na podium - drużyna z olsztyńskiego gastronomika.

W Olimpiadzie startowało około 180 zawodników w 8 blokach tematycznych związanych z żywnością i rolnictwem. W zmaganiach wzięła udział młodzież nie tylko z naszego województwa, ale również z podlaskiego, pomorskiego i mazowieckiego.

Reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie odniosła sukces zdobywając 3 medalowe miejsca w dwóch blokach tematycznych:

1 miejsce w bloku „Technologia żywności” dla Anety Olejnik z klasy 4Ts.
1 miejsce w bloku „Gastronomia” dla Idy Popis z klasy 4Tbż,
3 miejsce w bloku „Gastronomia” dla Patrycji Pajewskiej z klasy 3Tcż

I to nie koniec sukcesów. Drużyna ZSG-S wywalczyła 2 miejsce wśród 44 szkół startujących w eliminacjach okręgowych. To pierwsze w historii olsztyńskiego „Gastronomika” tak prestiżowe miejsce na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wymienieni uczniowie będą reprezentowali olsztyński okręg na eliminacjach centralnych, które odbędą się 3-4 czerwca w Trzciance koło Poznania.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u