Podpałka do grilla z łusek kawy opatentowana na ZUT

Autor: mat prasowe ZUT 2023-09-13 08:49:15

Sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy opatentowali naukowcy ZUT w Szczecinie.

Z prośbą o wykorzystanie tych odpadów zwróciła się do naszych naukowców jedna ze szczecińskich palarni. Zespół profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.


 

Nasi naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem - dodali do niego spoiwo - parafinę czy wosk sojowy lub pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.


 

W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021, oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT. Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek.


 

Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.

 

Fot. Aurelia Kołodziej/ZUT

Podaję Państwu kontakt do naszej naukowczyni odpowiedzialnej za projekt, niestety, tym razem tylko mailowy:


 

katarzyna.wilpiszewska@zut.edu.pl
 

© 2018 Super-Polska.pl stat4u