ZUT uderza zimną plazmą w mikroorganizmy

Autor: mat prasowe ZUT 2023-10-18 09:32:32

ZUT uderza zimną plazmą w mikroorganizmy

To najpowszechniej występujący we wszechświecie stan skupienia materii, mimo to rzadko mamy okazję go zobaczyć. Błyskawice w czasie burzy, zorza polarna – to zjawiska, podczas których powstaje plazma, zwana czwartym stanem skupienia. To zjonizowany gaz mogący przewodzić ładunki elektryczne.  


 

Wyróżniamy plazmę wysokotemperaturową - „gorącą”, będącą składnikiem gwiazd oraz niskotemperaturową - „zimną”, którą otrzymać możemy poprzez połączenie gazu i prądu. 

I tak właśnie uzyskują ją naukowcy ZUT z WNoŻiR, którzy w specjalnie skonstruowanym przez swoich kolegów z Wydziału Elektrycznego prototypie generatora plazmy, testują kolejne produkty.  


 

Prowadzone badania mają na celu opracowanie innowacyjnej techniki, która pozwoli na eliminacje mikroorganizmów z produktów spożywczych, przede wszystkim termowrażliwych. Pozwoli to na ograniczenie występowania np. zatruć pokarmowych powodowanych przez takie bakterie jak, Listeria czy Salmonella. Chodzi o to, by nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, przedłużyć jego przydatność do spożycia. 


 

Nasi naukowcy pod lupę brali dotąd żywe szczepy bakterii – sprawdzali ich zachowanie po ekspozycji na plazmę, ale także siarę mleka krowy i klaczy oraz mleko w proszku tych ssaków.  


 

Być może w przyszłości „plazmowanie” żywności okaże się alternatywą do pasteryzacji, ponieważ w przeciwieństwie do niej, plazmowanie nie pozbawia produktów wartości odżywczych a zabija drobnoustroje.  

 

Prace na ten temat prowadzą dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT oraz dr inż. Alicja Dłubała i dr inż. Wojciech Sawicki z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. To właśnie Ich zobaczycie Państwo na zdjęciu Aurelii Kołodziej.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u