,,Hiszpania nie tylko od kuchni” - projekt pod takim tytułem zakończył się w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Autor: na podstawie informacji ZSG - Maja Bukowska 2015-04-06 09:20:29
Podczas konferencji podsumowującej jego realizację młodzież zaprezentowała całą ścieżkę edukacyjną, jaką przeprowadziła uczestnicząc w projekcie i jej rezultaty. Ostatnim etapem projektu była praktyka zawodowa, którą uczestnicy projektu odbyli na przełomie lutego i marca w najlepszych restauracjach w San Sebastian, gdzie zgłębili tajniki kuchni hiszpańskiej pod okiem tamtejszych restauratorów oraz zapoznali się z produkcją regionalnych produktów.
Uczniowie znają teraz Hiszpanię „nie tylko od kuchni”. Czas przeznaczony na udział w zadaniach projektowych pozwolił im na doskonalenie kompetencji językowych, zawodowych i społecznych oraz umożliwił poznanie kultury i zwyczajów Kraju Basków. Takie kompetencje pozwalają uczniom poczuć się Europejczykami, a to wszystko dzięki funduszom unijnym.

Projekt „Hiszpania nie tylko od kuchni” powstał przy współpracy Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie i Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie z Przedsiębiorstwem Europa: Mowilidad Estudiantil z Hiszpanii i trwał od 1 sierpnia 2013 r. do 31 marca 2015 r. Uczestnikami projektu było 20 dwudziestu uczniów ZSG, którzy kształcą się w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych.

Projekt został sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Priorytetu IX: Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u