Dożynki w Poznaniu to nie przypadek!
Warzywa gruntowe i owoce uprawia się w gospodarstwach sektora prywatnego na powierzchni 1500 ha. W Poznaniu produkowany jest szeroki asortyment warzyw. Największy udział ma kapusta, marchew i cebula. Rozwija się także produkcja roślin ozdobnych ( rośliny doniczkowe, kwiaty cięte ) oraz szkółkarstwo. W południowo-wschodniej części miasta (Nowe Miasto) prowadzą działalność producenci surówek warzyw oraz kwaszonej kapusty i ogórków.
Powierzchnia zmeliorowanych użytków rolnych wynosi 2400 hektarów co stanowi około30% ogólnej powierzchni użytków rolnych. Nawadnianych jest 600 ha, w tym na około 40 ha zainstalowane są deszczownie.
Wśród gatunków zwierząt gospodarskich utrzymywanych w gospodarstwach przeważa trzoda chlewna (ok.2000 szt.), drób rzeźny i nieśny. Rolnicy prowadzą także chów bydła (500 szt.) i koni ( 480 szt.).
Regionalne produkty to także symbol Poznania. Słynne są w całym kraju i Europie rogale świętomarcińskie wytwarzane z ciasta drożdżowego półfrancuskiego od co najmniej 150 lat w Poznaniu i innych rejonach wielkopolski. Rogal świętomarciński wpisany został przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych, zawierającego produkty pochodzące z określonego regionu, miejsca lub kraju, których jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem danego pochodzenia geograficznego.
Do produktów tradycyjnych wytwarzanych w Poznaniu należą: kiełbasa biała parzona, gzik wielkopolski, chleb cygański, pumpernikiel Adama, oleje tłoczone na zimno z pestek dyni i rzepakowy, gotowe dania i potrawy: plyndze, kaczka pieczona po wielkopolsku, galart, zrazy zawijane po wielkopolsku, bigos, ślepe ryby, szare kluski, czernina, parzybroda, golonka po wielkopolsku.
Dożynki Miejskie już 30 sierpnia w parku Wilsona: http://www.poznan.pl/mim/poznaj/news,1226/dozynki-miejskie-juz-30-sierpnia-w-parku-wilsona,72590.html